Her bir saç kökü mini bir organdır. Saç kökleri farklı zamanlarda farklı evrelerde bulunabilir. Genel olarak bakıldığında saç köklerinin 3 farklı biyolojik evresi vardır. Bunlar;

  1. ANAGEN FAZ ( büyüme fazı ) Saçların aktif büyüme dönemidir. Mevcut saçların yaklaşık %80-85′ i bu fazdadır. Bu faz ortalama 2-6 yıl kadar sürer.
  2. KATAJEN FAZ (geçiş fazı)  Bu süre boyunca saç kökleri büyümez. Bu faz ortalama 1-4 ay sürer. Mevcut saçların yaklaşık % 10-15 i bu fazdadır. 
  3. TELOGEN FAZ ( dinlenme fazı ) Saç köklerinin dinlenme döneminde olduğu fazdır. Bu faz ortalama 3 ay sürer. Bu dönemde saçlarda ‘Eksojen ve Kenojen‘ olmak üzere iki dönem gözlenir.
    Eksojen dönem: Saçın döküldüğü dönemdir.
    Kenojen dönem: Saçın döküldükten sonra folikülün boş kaldığı dönemdir. 
    Telogen fazın sonunda saçlar tekrar anagen faza geçer ve sağlıklı olarak uzamaya başlar. Bu döngülerden dolayı günde ortalama 50-100 adet saç teli dökülür ve yeniden çıkar. 

Saç köklerinde bu döngü insan hayatı boyunca 6-11 kez tekrar eder. 

 

Saç kökleri ekildikten sonra hemen yeni bir biyolojik döngüye girerler (anagen-katagen-telegen). Ekim sonrası bu döngüye girmeleri kişiden kişiye farklılık göstermesine bağlı olarak 3-6 ay arasında olur. Bu yüzden ekilen saçların büyümeye başlaması, ortaya çıkması 3-6 aylarda başlar. 

Eğer metabolizmada saçın büyümesini engelleyecek eksik vitamin, mineral vb yapı taşları eksik ise bu süreç gecikebilir. Bu gecikmenin sebebi erken tespit edilip tedavi edildiğinde sorun ortadan kalkmış olur.